UBPlanet.pl Forum graficzne: Bóg - moc nadprzyrodzona czy wielkie kłamstwo - UBPlanet.pl Forum graficzne

Skocz do zawartości

Bierz udział w konkursach i wygrywaj nagrody!
» MOTW #27 - Plac zabaw
Termin głosowania - do 09.05.12 (21:00)
» SOTW #210 - Subkultury
Termin oddawania prac - do 14.05.12 (21:00))
» OSGC #106 - Free Time
Termin oddawania prac - do 27.05.12 (22:00)
» LOTW #49 - Logistyka
Termin oddawania prac - do 29.05.12 (21:00)
» POTW #61 - Martwa natura
Termin głosowania - do 26.05.12 (22:00)
» UBP WORM Dołączona grafika
Twórz graficzną historie!

Dołączona grafika

• 8 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Options
Bóg - moc nadprzyrodzona czy wielkie kłamstwo rozmowy o Bogu, życiu pozagrobowym etc.

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   Sagim 

• RETARD
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Moderator
  • UBP Points 9752 (Przekaż)
  • Drużyna:brak
  • Pkt. Grafika:256
  • Wygranych:74
  • Przegranych:18

Napisano 20 kwiecień 2009 - 18:04

Ee każdy myśli inaczej, to że ty lubisz np kolor czerwony a ja niebieski jest tego dowodem. Każdy ma inny charakter, nie jesteśmy jak zwierzęta które właśnie działają tylko i wyłącznie instynktownie, jesteśmy czymś więcej. To właśnie różni nas od zwierząt wolna wola.
Teddies don't hug back, but sometimes They're all You've got...
Dołączona grafika

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   .szolu 

• rude boy janek.
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Graphic Master
  • UBP Points 5692 (Przekaż)
  • Drużyna:Sonofakurfa
  • Pkt. Grafika:97

Napisano 20 kwiecień 2009 - 18:37

dobra, dobra. boga i tak niema ^^ i dowiem sie w koncu czym będziemy rządzic w raju ? o.o

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   destinity 

• ciachosz'
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa: RetiredStaff
  • UBP Points 0 (Przekaż)
  • Imię:Michał' ;d
  • Pkt. Grafika:79
  • Wygranych:36
  • Przegranych:11 xd owned

Napisano 20 kwiecień 2009 - 18:47

No tak no tak ale tutaj mi chodzi o ZBIOROWE upodobania.
Nie wiesz czemu ale mimo wszystko potrafisz rozróżnić czy ta dziewczyna jest ładna czy nie.
A zbiorowe upodobania to coś takiego co wynika z pewnych praw ewolucji^^

Cytat

mya 17:16:19
nic, zrobilam dzieki tobie taga, muhaua

Dołączona grafika
to cudo dzięki mnie ;0

dA | PB | GIFTS

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   MasterM.D 

• Master of Graphic's
  • PipPipPipPipPipPip
  • UBP Points 194 (Przekaż)
  • Pkt. Grafika:23
  • Przegranych:33

Napisano 20 kwiecień 2009 - 18:58

Wyświetl postUżytkownik Szolu dnia pon, 20 kwi 2009 - 19:37 napisał

dobra, dobra. boga i tak niema ^^ i dowiem sie wkoncu czym będziemy żądzic w raju ? o.o

Nie widzieć Go, nie znaczyć, że on nie istnieje. Czy On istniał dowiesz się, jak Cie zakopią. Zobaczymy kto miał rację :)

Wy gadacie o Bogu, czy o ewolucji? Wstąpcie głębiej w ten pierwszy temat...

Jak na razie dyskusja zeszła na niższy poziom - pieprzenie o Szopenie. Jeżeli nie pojawi się coś, co by podniosło poziom dyskusji zmuszony będę, aby zamknąć ten temat :D

Dołączona grafikaDołączona grafika

Gifts: Nero | Ptaku

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   Pokigo 

• The law and the justice.
  • PipPipPipPipPip
  • UBP Points 0 (Przekaż)
  • Pkt. Grafika:9
  • Wygranych:14
  • Przegranych:6

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:00

Wyświetl postUżytkownik Mistranis dnia ndz, 19 kwi 2009 - 21:56 napisał

A do czego odniesiesz swoje życie.....? Do piasku / wody / monitora / kartki...?

Pozatym to religia jest cz. kultury naszego narodu, Polska nie została ochrzczona tak sobie, czy tam lękając się najeźdźców, bo wtedy to myśmy jeszcze najeżdżali :PPP

Mieszko I po przyjęciu chrztu stał się równy innym władcom chrześcijańskim. Mógł z nimi zawierać przymierza i sojusze. Przyjęcie chrztu umacniało też znaczenie władcy wobec poddanych. Do Polski, po przyjęciu chrześcijaństwa, coraz liczniej przybywali duchowni. Uczyli ludzi prawd nowej wiary i służyli pomocą władzy. W tamtych czasach jedynie duchowni potrafili czytać i pisać.

Wkurzyliście mnie.... Nie mogłem przeczytać wszystkich postów bo już krew zaczęła gotować mi się w żyłach. W większości to co piszecie jest po prostu kpiną. Wypowiadacie się w tematach, w których nie macie zielonego pojęcia...

Nie będę tutaj wypisywał dowodów na istnienie Boga, bo na naszych forumowych ważniakach i tak to pewnie nie zrobi większego wrażenia. Wiara jest kwestią indywidualną, nikt Was cwaniaczki nie zmusza do wiary. Chodzicie na Religie w szkole? Pewnie tak, ale po co, skoro uważacie że to są bajki wyssane z palca?

Nie musisz czegoś widzieć, żeby w to wierzyć. Kiedy naprawdę w coś wierzysz, to Twoja wiara stanowi wystarczający dowód. Jeżeli chodzi o Biblie to zbyt wiele ludzi bierze wszystko co w niej jest napisane dosłownie. Biblia jest zbiorem zasad moralnych, ale nie tylko. Zachęcam do przeczytania jej w całości, bo to daje pewien ogląd i spory zapas wiedzy. Każdą księgę poprzedza wstęp, który jest zasadniczy, a większość pseudo-krytyków pomija go z lenistwa. W tych wstępach kryje się klucz do rozumienia trudnych treści. Podam przykład: Księga Rodzaju opisująca stworzenie świata, człowieka, zwierząt NIE JEST KSIĘGĄ HISTORYCZNĄ, NIE MA ASPIRACJI NAUKOWYCH! Ona ma przekazać zasadniczą treść: Bóg jest Stwórcą wszystkiego! Wnikliwy badacz znajdzie niezwykłą zbieżność wyników swych badań i tego, co w Biblii; nie chodzi oczywiście o daty i szczegółowe fakty, ale np. o ISTOTĘ zmian, jakim podlegała ziemia, zwierzęta itd.

Księgi Pisma św., jak cała literatura świata, mają różne GATUNKI LITERACKIE. Bez tej wiedzy zginiemy, bo jest różnica między poezją, a opisem historycznym! Zatem, np. Księga Psalmów jest księgą mądrościową, a Dzieje Apostolskie – historyczną. Stąd się biorą „ciekawe” tezy ludzi niedouczonych, którzy się upierają, żeby czytać Biblię bez kontekstu.

PODSUMOWUJĄC wierzę że Bóg istnieje... wierzę że jest, ale nie kieruje się bezmyślnymi tezami na temat piekła, nieba, skrzydlatych stworzeń... wyobrażam sobie to po swojemu.

Jeżeli chodzi o zło na świecie i sens życia to każdy musi mieć swoje piorytety... nie wszystko da się udowodnić naukowo. Wiara jest potrzebna i to nie tylko osobą słabym psychicznie. Jeżeli ktoś ma jakieś problemy i niejasności to proszę pisać, postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.

Pozdrawiam :)

//przykład posta, popartego argumentami - przykład postów, jakie powinny pojawiać się tutaj, w tym temacie.
//Master :D

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   Plesnior 

• Czający
  • PipPipPip
  • Grupa: Member
  • UBP Points 0 (Przekaż)

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:11

Bardzo piękne słowa^^
Ale ja napiszę jedno... Tak chodzę na religię, ale z jednego powodu: Stara nie chce mnie wypisać, bo przyłapała mnie jak grałem po nockach xD

Ale każdy ma swoje poglądy :) Ty wierzysz, że istnieje, a ktoś inny że nie...
Ja nie wierzę też, gdyż co on zrobił? Kupa, nic xd Bo to, że przeżyłem uderzenie cełą w łeb(a nawet śmiejąc się, gdy nią dostałem xD) Czy upadek z 4 metrów na ryj i wystające korzenie(złamany tylko nadgarstek) Nie jest jakimś cudem bożym xD
Dołączona grafika

a jem Dewil aj low metal :D
WHY DO THEY ALWAYS SEND THE POOR!!!!??

Dołączona grafika
Oni też nie wierzą, że ceny parówek poszły w górę...

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   .pgs 

• weteran wśród weteranów
  • PipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: VIP
  • UBP Points 10257 (Przekaż)
  • Imię:Maciey
  • Drużyna:Imminent Lion's SQD
  • Pkt. Grafika:82
  • Przegranych:13

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:15

Wyświetl postUżytkownik Master dnia pon, 20 kwi 2009 - 19:58 napisał

Nie widzieć Go, nie znaczyć, że on nie istnieje. Czy On istniał dowiesz się, jak Cie zakopią. Zobaczymy kto miał rację :)

Słyszałeś może o zakładzie Pascala ?
To własnie on mówi (w skrócie), że:

Lepiej wierzyć w Boga, gdyż jeśli on rzeczywiście istnieje po śmierci dużo zyskamy, jeśli jednak nie istnieje nic nie tracimy, z kolei jeśli nie wierzysz, to w pierwszym przypadku (istnieje) - tracisz, dużo, a w drugim (nie istnieje) nie tracisz nic/nie zyskujesz nic. (tak to mniej więcej się prezentuje)

Zgadzam się z Pokigo: Wiara to kwestia indywidualna.

A co do chrztu Polski to trzeba pamiętać, że jako państwo pogańskie byliśmy ciągle narażeni na najazdy (czy jak chcecie to nazwać) ze strony państw chrześcijańskich pod pretekstem nawracania, a zamiast tego rabowali, gwałcili i niszczyli dobytek. Polska poddała się, nie miała dostatecznej siły żeby się bronić. Tak samo jak z sojuszami, pogańskie państwo było uznawane za gorsze. Ot cała sprawiedliwość.
ILS Dołączona grafika ILS
Dołączona grafika

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   .szolu 

• rude boy janek.
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:17

własnie. jeżeli ktos wierzy, to dla niego nie potrzeba dowodow.

ale jesli ktoś nie wierzy ?

nie, ze jest przeciwnikiem kosciola czy cos. poprostu nie wierzy w istnienie boga jako istoty która to wszystko napędziła. to co wtedy ?

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   Pokigo 

• PipPipPipPipPip
  • UBP Points 0 (Przekaż)

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:17

Wyświetl postUżytkownik .pgs dnia pon, 20 kwi 2009 - 20:15 napisał

Słyszałeś może o zakładzie Pascala ?
To własnie on mówi (w skrócie), że:

Lepiej wierzyć w Boga, gdyż jeśli on rzeczywiście istnieje po śmierci dużo zyskamy, jeśli jednak nie istnieje nic nie tracimy, z kolei jeśli nie wierzysz, to w pierwszym przypadku (istnieje) - tracisz, dużo, a w drugim (nie istnieje) nie tracisz nic/nie zyskujesz nic. (tak to mniej więcej się prezentuje)

Zgadzam się z Pokigo: Wiara to kwestia indywidualna.

A co do chrztu Polski to trzeba pamiętać, że jako państwo pogańskie byliśmy ciągle narażeni na najazdy (czy jak chcecie to nazwać) ze strony państw chrześcijańskich pod pretekstem nawracania, a zamiast tego rabowali, gwałcili i niszczyli dobytek. Polska poddała się, nie miała dostatecznej siły żeby się bronić. Tak samo jak z sojuszami, pogańskie państwo było uznawane za gorsze. Ot cała sprawiedliwość.

Zakład Pascala jest krytykowany przez kościół. Wierzysz tylko dlatego bo się boisz. Ludzie są żałośni

Wyświetl postUżytkownik Szolu dnia pon, 20 kwi 2009 - 20:17 napisał

nie, ze jest przeciwnikiem kosciola czy cos. poprostu nie wierzy w istnienie boga jako istoty która to wszystko napędziła. to co wtedy ?

Szolu, Szolu... jak chcesz to wierz w wielki wybuch, skoro wydaje Ci się że to jest bardziej prawdopodobne... egocentryk

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   MasterM.D 

• Master of Graphic's
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:35

Wyświetl postUżytkownik Plesnior dnia pon, 20 kwi 2009 - 20:11 napisał

Bardzo piękne słowa^^
Ale ja napiszę jedno... Tak chodzę na religię, ale z jednego powodu: Stara nie chce mnie wypisać, bo przyłapała mnie jak grałem po nockach xD

Ale każdy ma swoje poglądy :D Ty wierzysz, że istnieje, a ktoś inny że nie...
Ja nie wierzę też, gdyż co on zrobił? Kupa, nic xd Bo to, że przeżyłem uderzenie cełą w łeb(a nawet śmiejąc się, gdy nią dostałem xD) Czy upadek z 4 metrów na ryj i wystające korzenie(złamany tylko nadgarstek) Nie jest jakimś cudem bożym xD

I tutaj nie rozumiesz tego zagadnienia, co do bożej opieki nad Tobą. Głównie Bóg istnieje wszędzie, w każdym temacie, czy to uchroni Cię przed potrąceniem autobusu, poprzez Twojego bliźniego, który Cię odepchnie... Pomaga dosłownie WSZĘDZIE. Wszystko co masz, pochodzi od Boga, bo to On stworzył świat, gdyby tak się nie stało, nie miałbyś nic, ale nie tędy droga. O tym potem, gdy pojawi się coś nowego..

Cudem możesz nazwać to, że podczas trwania na modlitwie, na Jasnej Górze niepełnosprawny, sparaliżowany od nóg do pasa, uzyskuje czucie w nogach. Samo zjawisko tłumaczy jako rzecz niemożliwą, uznaje to za cud. Sami lekarze nie potrafili tego wyjaśnić, dlaczego, jak... Oczywiście teolodzy, tacy jak Szolu, krd, Michaeilo z pewnością potrafiliby to wytłumaczyć :) Przesądy...... Kłamstwo... A jakże inaczej?

Cuda to rzeczy, które są niemożliwe. Nie idzie ich wyjaśnić (nawiązując do samego świata, nie czynu boskiego).. A upadek z 4 metrów na twarz... podejrzewam, że każdy mógłby to przeżyć :)

Wyświetl postUżytkownik Szolu dnia pon, 20 kwi 2009 - 20:17 napisał

Wiara, wiarą, dowody dowodami. Jeżeli ktoś nie wierzy? Niech spróbuje sobie to wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje? Niech logicznie rozpatrzy naukę Boga, a swoją wiarę. Po co nie wierzy? Dlaczego.. Nie tłumaczcie się tym, że nie wierzycie, ponieważ nie ma BOGA. Nie widziałem Boga, nie uwierzę. Zobaczę, uwierzę.... Niewierny Tomasz też tak mówił, a przekonał się :D

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   .szolu 

• rude boy janek.
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:40

co ma egocentryzm to tego, ze jestem ateistą ? o.o

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   MasterM.D 

• Master of Graphic's
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:41

Wyświetl postUżytkownik Szolu dnia pon, 20 kwi 2009 - 20:40 napisał

Że wierzysz w Big Bang.

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   Pokigo 

• PipPipPipPipPip
  • UBP Points 0 (Przekaż)

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:44

Wyświetl postUżytkownik Szolu dnia pon, 20 kwi 2009 - 20:40 napisał

To że Tobie się wydaje że jesteś ponad to, ponad wszystkie wierzące osoby, które są po na prawdę dobrych studiach i chodzą do kościoła. Używaj określenia agnostyk, jest bardziej pochlebne.

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   .szolu 

• rude boy janek.
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:46

ale cholera. moge chodzic do kosciola, byc praktykujacym itp mowic ze wierze i bo jest ale co ztego jezeli poprostu w niego nie wierzę ?... i nie robię tego 'specjalnie'.

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   Pokigo 

• PipPipPipPipPip
  • UBP Points 0 (Przekaż)

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:49

Wyświetl postUżytkownik Szolu dnia pon, 20 kwi 2009 - 20:46 napisał

ale cholera. moge chodzic do kosciola, byc praktykujacym itp mowic ze wierze i bo jest ale co ztego jezeli poprostu w niego nie wierzę ?... i nie robię tego 'specjalnie'.

Nie pierwszy i nie ostatni. Nie specjalnie? A próbowałeś?

Przeczytałeś w ogóle ST I NT? w tej zakurzonej książce znajdziesz dowody na istnienie Boga.

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   .szolu 

• rude boy janek.
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:51

gdybys był od poczatku w tej dyskusji którą w sumie ja niechcący rozpętałem :) byc wiedzial ze poczytalem. i probowalem. ale nic. i im dlozej nad tym mysle tym wiecej znajduje argumentów przeciw niz za.

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   Pokigo 

• PipPipPipPipPip
  • UBP Points 0 (Przekaż)

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:53

Jakie przeciw?

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   .szolu 

• rude boy janek.
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:59

niechce mi sie pisac. cos juz o tym pisalem w dyskusji ktora sie toczyła jeszcze w sb. jak ktos juz napisal, wiara to indywidualna sprawa :) dyskusja była fajna na poczatku. teraz juz wszyscy powtarzaja to samo tylko w innej formie.

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   MasterM.D 

• Master of Graphic's
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 20 kwiecień 2009 - 20:01

Wyświetl postUżytkownik Szolu dnia pon, 20 kwi 2009 - 20:59 napisał

niechce mi sie pisac. cos juz o tym pisalem w dyskusji ktora sie toczyła jeszcze w sb. jak ktos juz napisal, wiara to indywidualna sprawa :) dyskusja była fajna na poczatku. teraz juz wszyscy powtarzaja to samo tylko w innej formie.

Ale spróbuj chociaż, może to Ci pomoże w codziennych sprawach? Może zmienisz się jako człowiek? Spróbować możesz zawsze :D

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   Pokigo 

• PipPipPipPipPip
  • UBP Points 0 (Przekaż)

Napisano 20 kwiecień 2009 - 20:01

racja, zbyt się zaangażowałem... nie jestem mesjaszem, moim zadaniem nie jestem nawracać ale spokój w sercu robi spokój w życiu - przemyśl to...

Udostępnij ten temat:

• 8 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »