Kilka dni temu obchodziliśmy Światowy Dzień Osób Jąkających się.
Zapewne nie raz spotkaliście się z osobą która ma problemy z jąkaniem,
czy wiecie jak pomóc takiej osobie lub nie zranić nieświadomie?
W imieniu osób jąkających się i swoim przedstawiam kilka porad:
1
NIGDY NIE ŚMIEJ SIĘ I NIE DOGADUJ OSOBIE KTÓRA SIĘ JĄKA
(ona już teraz czuje się gorsza od Ciebie)
2
ZAWSZE WYSŁUCHAJ DO KOŃCA Z PEŁNĄ UWAGĄ
(nie poganiaj, już teraz mówi o wiele za szybko)
3
NIE MÓW JEJ ŻE MA MÓWIĆ WOLNIEJ
(spróbuj wzamian zwolnić trochę tempo własnej mowy)
4
ZACZNIJ Z NIĄ ROZMAWIAĆ JEŚLI MILCZY
(ona sama nie rozpoczyna nie dlatego, że nie ma nic do powiedzenia, ale z obawy że się zająknie)
5
JEŚLI JESTEŚ PRZYJACIELEM TAKIEJ OSOBY - NIE UDAWAJ ŻE NIC SIĘ NIE DZIEJE
(porozmawiaj szczerze na ten temat, powiedz że rozumiesz jej problem i spróbój wypytać jak możesz pomóc)
źródło: http://www.demostene...e.php?page_id=2
Dziękuję za uwagę, pozdrawiam serdecznie
Strona 1 z 1
Problem jąkania
kształtowanie opinii publicznej
Napisano 30 październik 2009 - 13:28
Mam kumpla (świetny ziomek swoją drogą), ktory ma dosyć duży problem z jąkaniem się, ale ja po prostu... nie zwracam na to uwagi.
Koleś chodzi do psychologa na jakieś sesje (miał przesrane dzieciństwo, może dlatego się jąka ...), i zdaje sobie sprawe z tego, że jako rozmówcy trzeba mu trochę więcej czasu poświęcić .
Nigdy nie gadałem z nim o jąkaniu się - myślę, że mu wstyd i tyle. Krępuje się troche, bo myśli że moge się wyśmiewać .
Koleś chodzi do psychologa na jakieś sesje (miał przesrane dzieciństwo, może dlatego się jąka ...), i zdaje sobie sprawe z tego, że jako rozmówcy trzeba mu trochę więcej czasu poświęcić .
Nigdy nie gadałem z nim o jąkaniu się - myślę, że mu wstyd i tyle. Krępuje się troche, bo myśli że moge się wyśmiewać .
Napisano 30 październik 2009 - 16:51
Jąkanie się wynika głównie z nieśmiałości, człowiek boi sie odezwać, więc kiedy już coś mówi - zaczyna się jąkać. Tak przynajmniej mi się wydaje. Ja nie znam nikogo, kto się jąka. Ale miałam kiedyś takiego kolegę, był bardzo niski jak na swój wiek. Ale wydoroślał i już się nie jąka, nic a nic.
*spróbuj - uje nie kreskuje
*spróbuj - uje nie kreskuje
Myanimelist | DeviantArt | Digart | Gallery
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1

Pomoc

Odpowiedz