Użytkownik Cream dnia 16 luty 2010 - 17:02 napisał
Jeśli twierdzisz, że to nie jest inteligentny styl, to znaczy że nie siedzisz w tym zbyt długo.
Zaczne może od tego, że death rap to nie jest tylko napie%@# o gwałtach (zbiorowych m.in.), morderstwach i mordowaniu moherów . Tak myśli tylko wikipedia, to tylko stereotyp. Powiem więcej - to jest muzyka PRZECIWKO agresji, tyle, że jest to podane w za***iście oryginalny sposób. Większość Juggalo to pacyfiści, wierz mi - sam kręcę się w takim towarzystwie, nie wspominając już o tym, że jestem fanatykiem hardcoru, deathrapu, Horrorcoru i zwykłych, hiphopowych klimatów.
Na dowód tego dam Ci zespół A.J.K.S. - dają naprawdę dobrą sieczke, (PL), z bardzo inteligentnymi tekstami typu :
'' Nadęte akcje typu klikanie w pajacyka, a chu* cię to obchodzi, że dziecko piętro niżej zdycha''
Kontrowersyjne, aczkolwiek tylko tak niestety aktualnie można zwrócić uwagę na panujące problemy.
I nie jest to przeciwko takim akcjom, ale o zaczęciu patrzenia wokół siebie. Czy to jest głupie?
Z polskich ekip mogę ci polecić Kalibra 44 - klasyka polskiego psychorapu, zresztą tak naprawdę oni nakierowali Polskę na te klimaty. btw. pamiętaj - nie propsuj Magika tylko za to, że zmarł. Był jednym z lepszych polskich raperów, ale są lepsi.
Jeśli kojarzysz Kalibra, to zapewne słyszałeś track ''psychodela'' (w księdze tajemniczej był). Wystąpił tam na feacie
skład ''3x drwal'' . Wydali płytkę ''dom pełen drzwi'' (dobre CD nawiasem), tam jest kawałek ''pozytywka'', może skojarzysz, kiedyś nawet leciał na vivie (!) . Niestety powszechnie wiadomo, że aktualnie na vivie ambitniejsze są reklamy od muzyki.
wracając do A.J.K.S.'a (A Jezusowi Kazali Spać) muszę też wspomnieć o Krwawych Drwalach - jest to projekt solowy OdyNa. Wojtek ma zajawki na zmienianie treści bajek, naprawdę dobre story tellery, psychiczne dosyć (''i wtedy zauważył, że to co ma w kroczu nie służy tylko do oddawania moczu''). Polecam również.
W takich klimatach również siedzi PiH'u. Nie zdziw się, jeśli usłyszysz go i stwierdzisz, że ma głos jak by chlał przez kilkanaście dekad. Bo chlał . ''Kwiaty zła'' to chyba jego najnowsza płyta, chociaż niepewnie powiem (bo nie jestem pewien), że nie tak dawno wydał projekt ''skazani na sukcezz'' z Pyskatym. Nie wgłębiałem się nigdy w jego twórczość, ale coś mi się tak o uszy obiło.
Pamiętaj tylko, że jeśli będziesz znał polski Hh , to nie zmienia faktu, że gówno wiesz o rapie. Kiedyś ktoś powiedział, że polski rap w skali świata jest jak kropla wody w oceanie. Jak będziesz chciał coś więcej (zagranicznego shitu chociaż by) to daj znać, śmiało Ci coś polecę.
Yo, MCL bracie.