UBPlanet.pl Forum graficzne: Pomóżcie złożyć kompa. - UBPlanet.pl Forum graficzne

Skocz do zawartości

Bierz udział w konkursach i wygrywaj nagrody!
» MOTW #27 - Plac zabaw
Termin głosowania - do 09.05.12 (21:00)
» SOTW #210 - Subkultury
Termin oddawania prac - do 14.05.12 (21:00))
» OSGC #106 - Free Time
Termin oddawania prac - do 27.05.12 (22:00)
» LOTW #49 - Logistyka
Termin oddawania prac - do 29.05.12 (21:00)
» POTW #61 - Martwa natura
Termin głosowania - do 26.05.12 (22:00)
» UBP WORM Dołączona grafika
Twórz graficzną historie!

Dołączona grafika

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Options
Pomóżcie złożyć kompa. do 1600 i ani złotówki więcej.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   .violsky 

• you're doing it wrong
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Tag Master
  • UBP Points 6530 (Przekaż)
  • Imię:Patryk
  • Drużyna:Sonofakurfa
  • Pkt. Grafika:94
  • Wygranych:130
  • Przegranych:8

Napisano 05 lipiec 2010 - 13:39

No więc składam kompa na potrzeby gier / grafiki komputerowej.
Prosiłbym o uwzględnienie procka, płyty, pamięci, grafiki, dysku, nagrywary dvd i zasilacza.
Obudowy mam na stanie, więc nie potrzebuje kolejnych rzępoli.
Póki co myślałem nad takimi zestawieniami, które najlepsze, co zmienić, co wypierdzielić w cholere?

POMÓŻCIE MI PRZYJACIELE.

Procesor - AMD Athlon II X2 245 /2.9GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/ - 245 zł
Płyta główna - DFI LanParty JR /AMD 790GX, DDR3-1600/ - 299 zł
Pamięć RAM - OCZ 2GB 1333MHz CL9 Low Voltage - 199 zł
Dysk twardy - Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 179 zł
Karta graficzna - Asus Radeon HD4850 1024MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out - 450 zł
Nagrywarka DVD - Liteon iHAS124 SATA (black) - 90 zł
Zasilacz - Fortron FSP400-60GHN 400W - 169 zł

Głównie waham się nad zmianami jeśli chodzi o płytkę główną i karte graficzną, bo na płycie moge zaoszczędzić z tego co wiem, a do karty jak dołoże te 10-20zł moge mieć GF GTS250, więc sam nie wiem. Jak mówicie?
Dołączona grafika

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   +matius 

• +
  • PipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Admin
  • UBP Points 11112 (Przekaż)
  • Imię:Mateusz
  • Drużyna:Imminent Lion's SQD
  • Pkt. Grafika:129
  • Wygranych:51
  • Przegranych:22

Napisano 05 lipiec 2010 - 13:50

ja wiem tylko tyle ze warto zainwestować a płytę główna od asusa, tak słyszałem od innych i na takiej jadę (wcześniej dwie płyty gigabyte mi się popsuły)

też słyszałem że GeForce lepsze są od radeonów (kumpel oddawał radeony na gwarancje)

co do konkretów to nie wiem bo nie orientuje się teraz co jest na rynku

@edit

i jeszcze bym pomyślałem nad mocniejszym zasilaczem aby nie było problemu żadnych i aby się nie przemęczał, bo 400W pewnie uciągnie ale w lato na jakiś nowych grach może się męczyć, no chyba że masz jakieś dodatkowe wentylatory w obudowie :lol2:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   .violsky 

• you're doing it wrong
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 05 lipiec 2010 - 13:54

Mam dodatkowe chłodzenia w domu, wentylator na karte i procek i z boku obudowy odprowadzający ciepło, jeśli to różnice robi

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Opal 

• Frywolny CyberFaun
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • UBP Points 995 (Przekaż)
  • Imię:Radek
  • Drużyna:brak
  • Pkt. Grafika:5
  • Wygranych:1

Napisano 05 lipiec 2010 - 14:09

Co do grafy to bym nie brał Ati w ogóle. Nvidia to nvidia, ma support dobry a i twórcy biorą ich przede wszystkim pod uwagę, jeśli chodzi o software. GEFORCE GTS 250 HDMI , 512 MB DDR III , 256 BIT ? Dysk SAMSUNG 500GB 7200 RPM SATAII.

Płyta główna spokojnie ci styknie jakis Asus P5k lub GIGABYTE GA-M52L S3P... Ram, kolejna fanaberia Ocz.. daj spokoj, wez sobie zwyklego Goodrama lub Kingostona najlepiej i nie swiruj z ocz, zobaczysz ze bedziesz miał z tym jazdy . Podnoszenie napięc na dziendobry, do tego częste błędy pamięci obiawiające się nie tyle co w memtestach ale podczas ciezkiej pracy np przy obrobce duzych plików graficznych lub muzycznych czy obsługi duzych archiw. Błedy w dekompresji, kompresji danych, czasami niezauwazalne a czasmi prowadzące do zwiech systemu.
Taki zestaw co ty potrzebujesz to spokojnie z 1500 zl. Nagrywarka Liteona? Nonsens. LG 2 lata gwwarancji i gwarancja door-2-door. NIe naprawiaja, wymeiniaja na nowy.

do tego za 550 zl Lg jakis 22 cale i masz luzik:)

Co do zasilania, ja mam intel q6600, plyte intela do tego dp35dp, 4 gb ram w 2 kosciach, 2 x 1TB w streamie i grafike gtx275 do tego karte muzyczną Esi Juli@ i standardowo nagrywarke (to sporo sprzetu na zasilacz jaki mam) : zasilacz 460 watt Xilence. Kiedys pewnie do takiego potwora wsadzilbym z 600 watt.... Dzisiejszy hardware nie jest tak prądozerny jak ten starszy sprzed nawet 2lat, wiec nie trzeba wkladac super zasilacza, byleby jednak byl stabilny i mial tą moc co sie chce... Kupujac modecoma, iboxa , tracery i inne wynalazki na pewno cie na jakies 80 watt orzna fabrycznie:) Mysle wiec ze 400 watt styknie spokojnie, ale warto zawsze miec wiecej w zapasie. jak mowilem to takze kwestia stabilnosci.

Chłodzenie do tego zestawu to a/ standard box na procek, grafa ma swoje, przyda się jedynie komin, czyli albo zasilacz z wiatrakiem 12cm na gorze albo wiatrak na tylnej sciance i nic wiecej nie trzeba. W przyszlosci jesli mialbys jakies 2 dyski to wiadomo ze sie beda ladnie grzac, warto dodac chlodzenie na przedzie aby dmuchalo na dyski i wciągalo ziemne powietrze ktore po ogrzaniu sie poleci w gore obudowy i bedzie wyciagniete rpzez komin/ wiatrak z tylu.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   +matius 

• +
  • PipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię

Napisano 05 lipiec 2010 - 14:41

hmm a ja mam takie OCZ http://pcarena.pl/up...ocz_ddr3soe.jpg od dawien dawna (1gb + 1gb + 2*512mb) i działają mi cały czas w porządku, choć też nie wymagam od nich niczego wielkiego.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Jozio 

• Master of Graphic's
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa: VIP
  • UBP Points 2513 (Przekaż)
  • Pkt. Grafika:46
  • Wygranych:42
  • Przegranych:27

Napisano 05 lipiec 2010 - 16:20

Powiedz do ilu chcesz tego kompa ale taki MAX! Opalani dzisiejszy hadware nie jest prądożerny ?? to wsadź sobie 4x GTX480 na i7 870 minimum to 1500w zobacz po testach ( Tagan nie wytrzymywał tych kart, a jak wiadomo tagan jest jednym z najlepszych )

Co do GF vs ATI, jeżeli komp pod gry i do 3k to tylko ATI, a jak masz zamiar mniej kasy na to dać to lepiej kupić starszą konstrukcję a wytrzymałą, GF = grafika/montaż/efekty specjalne/ programowanie psyhx, a ATI = tylko gry do niczego więcej to dziadostwo koczkodana płodowego się nie nadaje ;x

Co do twojego zestawu to tak jeżeli chcesz pograć w najnowsze tytuły to musisz dołożyć jeszcze z 500 zł xD, DFI jest jedną z najlepszych płyt głównych, ale nie w tej cenie, w tej cenie to zastanawiał bym się nad gigabyte a asusem, do karty dołóż 200 zł i kup HD5770 albo szukaj używki GTX260, co do zasilacza to tak jeżeli chcesz się bawić w oc to nie bierz tego, niestety fortron nie jest zasilaczem który wytrzymuje wysokie napięcia, polecał bym ci coś z serii chieftec nic innego w dobrej cenie nie znajdziesz, chyba że chcesz troszkę dołożyć do zasilacza to enermax jest jak znalazł xD
3>
Dołączona grafika

Dołączona grafika

" Dołączona grafika "

niah niah

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Opal 

• Frywolny CyberFaun
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię

Napisano 05 lipiec 2010 - 16:24

@Jozio toc napisal ile moze wydac.
Pozatym piszac o niepradozernym hardware wiem co pisze. naturalnie zawsze mozna zlozyc zestqw ktory potrzebuje wiecej mocy I WTEDY bedzie drozszy to raz a dwa potrzebowac bedzie wiecej mocy. Ale przeciez nie gadamy o zestawie za 2500 a 1600 max!

@matius i ocz: No ja pracuje przy sprzecie od dawna i na serwisie i przy skladaniu itd i ogolnie nie polecam nikomu kosmosow, bozawszesa jazdy z kompatybilnoscią.

Ogolnie rozmiwalismy na priv, wiec musze tu powiedziec ze nie skladalbym nic na amd, wydlabym troche wiecej i sobie postawil jakiegos intela, ale
jesli chodzi o Amd i ddr3 to prosze :

PROCESOR AMD ATHLON II X2 245 AM3 64 BIT
PŁYTA GŁÓWNA GIGABYTE GA-MA770T-UD3 AMD 770 Socket AM3 (PCX/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3)
KARTA GRAFICZNA GEFORCE GTS 250 (PCI-E) HDMI , 512 MB DDR III , 256 BIT
DYSK TWARDY SAMSUNG 500GB 7200 RPM SATAII
PAMIĘĆ GOODRAM 2048MB DDR III PC 1333MHz

hardware - 1600 zl na 3 letniej gwarnacji.

obudowa z zasilaczem 500watt to jakies 200 zl, czyli w zalezonosci albo sobie odejmij albo dodaj.

na intelu moze cos na i3 by sie sklepalo ale ja o i3 nawet nie wspominam bo to zenada;] no i sugerowanie kupowanie uzywek lub allegro to wogle zle podejscie. Sprzet sie jebie i kazdy to wie. A bez gwaranta moze co najwyzej sobie kupic drugi i juz na pewno nie kupi od "zyda". zrobi jak bedzie chcial. My po 100 zestwow meisiecznie pchamy to troche tam wiem o serwisie gwarancjach... nie kupilbym nIGDY na allegro elektorniki do kompa.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Jozio 

• Master of Graphic's
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 05 lipiec 2010 - 16:40

AMD byś nie polecał powiadasz ?? A wiesz że intel nie jest przyszłościowy, właśnie za 3-4 miechy ma wprowadzić nowe podstawki i ma w dupce użytkowników pod lga1156 jak i 1366. AMD jest przyszłościowy bo przez najbliższe 2 lata nie planują zmiany podstawki ( am3 ) co idzie z możliwością inwestowania w nowe procki a zostawienia mobo :lol2: i tak na prawdę jesteś 1 serwisantem który poleca byle jaki zasilacz ( czyli ibox albo niech lepiej jeszcze kupi feel i spali sprzęt ), bynajmniej tak zrozumiałem, normalny zasilacz 500 wat zaczyna się od 250-300 zł więc imho

edit: dodam że zasilacz i mobo jest najważniejszym elementem w komputerze bo to właśnie na nich spoczywa wszystko, dla tego napięcia w zasiłce są bardzo ważne, co najważniejsze najlepiej kupić zasiłke z certyfikatem 80+
(bronze, silver, gold)

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Opal 

• Frywolny CyberFaun
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię

Napisano 05 lipiec 2010 - 16:47

Nie polecam Amd nikomu kto pracuje na duzych plikach, zajmuje sie obrobką duzych plikow gfx lub muczynych albo przetwarza mase danych. Miec procka "byle byl" to mozna miec i amd. Amd sa ok dla graczy, sam w wiekszosci sprzedaje amd:) Ale kolegom zawszesugeruje intela i to nie najtanszego.
Koles chce jak najtaniej kupic kompa, to juz na dziendobry popelnia blad.
Ale w tej cenie to jedynie amd i to co podalm wyzej.

ps. Nigdzie nie widze abym polecal iboxa. Zle tam napsialem wyzej le nie ladnie bedzie edytowac, chodzli mi o to ze zasilacz z 200 zl, na chiolere mu jakis kombajn za 300 czy 400.

Twoje ceny to twoje ceny, ja podaje swoje, a na pewno sa lepsze po 10 latach sprzedazy. taki zestawm na amd jak podalem wyzej spokojnie kupilby u mnie za jakies 1300 zl, a normalnie pewnie za okolo 1600.
C

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Jozio 

• Master of Graphic's
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 05 lipiec 2010 - 16:50

intel się opłaca od 3300 zł za zestaw :lol2: amd z phenom x4 dogania i5 w testach renderacji na 3ds max jak i działania na ps cs4 a to tylko przez to że procesory typu i7 czy i5 mają dodatkowe wątki :D, a w grach idą łeb w łeb.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Opal 

• Frywolny CyberFaun
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię

Napisano 05 lipiec 2010 - 16:53

Przeciez on nie chce kompa do gier ani super wydajnego. Sam to napisal.
Chce cos co ewnentualnie pozniej sobei rozbuduje. czyli pewnie odlozy ramu albo zmieni procek (nadal na am3) lub grafikę na lepszą... tak go zrozumialem. I ze ma max 1600 zl

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   +matius 

• +
  • PipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię

Napisano 05 lipiec 2010 - 17:07

teraz trzeba by kupić w markecie kompa aby sobie nie pograć na nowych grach :lol2: na pewno będzie mu grał zestaw od opaliniego jak będzie dobrze go używał i miał porządek w sterach/dysku:)

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Jacked 

• Specjalista
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Member
  • UBP Points 2392 (Przekaż)
  • Imię:Jacek
  • Wygranych:Nigdy
  • Przegranych:Zawsze

Napisano 05 lipiec 2010 - 17:26

Hmmm... jak do gier do kup sobie konsole :lol2: Ale jak już PC. To:

Procesor: Jeśli komputer ma pozostać "świeży" nieco dłużej, to weź cos 4rdzeniowego. Teraz mało co wykorzystuje więcej niż dwa rdzenie, ale w przyszłości napewno cztery rdzenie będą wykorzystywane.

Karta graficzna: Jak do gier, to weź GeFroce, ze stajni nvidia, głównie dlatego, że wspierają PhysX, no i CUDA, ale podobnoa ATI(juz AMD) ma też jakiś tam odpowiednik.

Zasilacz: Weź zasilacz porządnej firmy(Chieftec, OCZ) sam wźołem gówno za 80zł i padł po 3-4miechach, teraz mam Chiefteca i nie ma żadnych problemów.

Płyta główna: Fajnie jakby wspierał system łączenia dwuch takich samych kart, czyli SLI(w przypadku kart Nvidi), albo Cross Fire(w przypadku AMD). W przyszłości, jak komputer nabierze lat, i będziesz chciał go wzmocnić dokupisz druga kartę, i wydajność skoczy. Musi miec obsługę GDDR3 :D

Pamięć RAM: Dużo i szybko(1066mhz - polecam) :)

Dsyk: pojemny i szybki.

PS. Ja bym Ci radzi kupić Xbox-a 360 za 500-600zł(ewentualnie używane PS3, jak je wolisz) i dokupić słabszy komputer do grafiki. Ale jak Ty tam sobie uważasz, tak rób xD
Dołączona grafika
Bądź lepszy! Prowokuj wenę!

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Carper 

• Master of Graphic's
  • PipPipPipPipPipPip
  • UBP Points 737 (Przekaż)
  • Imię:Dawid

Napisano 05 lipiec 2010 - 17:29

Wyświetl postUżytkownik Jacked dnia 05 lipiec 2010 - 17:26 napisał

PS. Ja bym Ci radzi kupić Xbox-a 360 za 500-600zł(ewentualnie używane PS3, jak je wolisz) i dokupić słabszy komputer do grafiki. Ale jak Ty tam sobie uważasz, tak rób xD

Wiesz, troche radykalna różnica pomiedzy komputerem a konsolą , także skoro sie zdecydował, to raczej sie nie poslucha typa, ktorego nawet nie zna.
Dołączona grafika

ANTIFA!

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Opal 

• Frywolny CyberFaun
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię

Napisano 05 lipiec 2010 - 17:40

A wy dalej o grach:) Jak on chce grafike robic i ma sztywny fundusz a kompa chce ewneualnie kiedys rozbudowac;] na iuntelu nic nie zlozy sensownego teraz za to do pozniejszej rozbudowy, na czasie w miare. Jedynie amd, tu sie zgodze z Joziem.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   .violsky 

• you're doing it wrong
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 05 lipiec 2010 - 18:01

Ogarnijcie. Komp jest do grafiki, do późniejszej rozbudowy, mam sztywne 1600zł i nie mogę za to wychodzić. Po prostu chce mieć też możliwośc pyknięcia dla relaksu w jakieś gry, dalej.. konsola.. mam wszystkie więc mi nie spamujcie nimi.
Co jeszcze.. no chyba nic więcej nie musze dodawać?

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Jozio 

• Master of Graphic's
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 05 lipiec 2010 - 18:21

Wyświetl postUżytkownik Jacked dnia 05 lipiec 2010 - 17:26 napisał

Hmmm... jak do gier do kup sobie konsole :lol2: Ale jak już PC. To:

Procesor: Jeśli komputer ma pozostać "świeży" nieco dłużej, to weź cos 4rdzeniowego. Teraz mało co wykorzystuje więcej niż dwa rdzenie, ale w przyszłości napewno cztery rdzenie będą wykorzystywane.

Karta graficzna: Jak do gier, to weź GeFroce, ze stajni nvidia, głównie dlatego, że wspierają PhysX, no i CUDA, ale podobnoa ATI(juz AMD) ma też jakiś tam odpowiednik.

Zasilacz: Weź zasilacz porządnej firmy(Chieftec, OCZ) sam wźołem gówno za 80zł i padł po 3-4miechach, teraz mam Chiefteca i nie ma żadnych problemów.

Płyta główna: Fajnie jakby wspierał system łączenia dwuch takich samych kart, czyli SLI(w przypadku kart Nvidi), albo Cross Fire(w przypadku AMD). W przyszłości, jak komputer nabierze lat, i będziesz chciał go wzmocnić dokupisz druga kartę, i wydajność skoczy. Musi miec obsługę GDDR3 :D

Pamięć RAM: Dużo i szybko(1066mhz - polecam) :)

Dsyk: pojemny i szybki.

Mając 2 karty graficzne na kompie osiągasz z drugiej do 80%, a aby osiągnąć to 80% musisz mieć minimum 2 sloty x16 a nie jak w tanich budach wypada 1 x16 i drugi x8 po połączeniu w SLI ma x8 x8, więc gdyby sprzedał by oby dwie karty ( w tym przypadku GTS 250 ) to dostaje 4x mocniejszą kartę 5850, SLI/CF w dzisiejszych czasach nie ma sensu chyba że masz 8k i wyżej na wydanie to tak, ale każdy ci powie że to nie jest opłacalne, noo chyba że chcesz sobie pograć w crysis na 60kl przy 4x GTX480 ... i wtedy robi układ quad sli :) czy quad fire :D

Co do wielkiej potęgi Nvidi to widzę że jesteś ich fanboyem ale nie wiem czy ktos ci powiedział że "PhysX" stało się oddzielną firmą i w nowych układach ATI też będziesz miał takowe rozwiązanie, co jak co ale "PhysX" jest jak na razie gównem, rozumiem jak byś brał pod uwagę tesalację gdzie Nvidia króluje a ati się chowa, ale to co ty piszesz to brednie. W tym przedziale cenowym ( liczym do 2500-3500 ) to tylko idzię w grę 5850 albo 5830, gdyż nvidia nie ma godnego konkurenta cena/jakość, a w tym przedziale cenowym co ma violek :** to tylko GTS250/4870 :) chociaż jak do grafiki to Nvidia za współprace codingu jak i możliwości w programach graficznych ;)

A teraz wyjaśnij mi po co mu dużo ram, gdy aplikacje 32 bitowe wymagają do 3,25 ?? dużo zaczyna się od 6-16 gb.

Dysk ?? pojemny i szybki ?? śmiech na sali, dysk bierzesz z małą pojemnością np Samsung F3 i łączysz w raid 0 masz 2x lepszą prędkość.

Co do zasilacza porządna firma to enermax tylko że jego kupuje się do "kombajnów" dosłownie, a chieftec jest przyzwoitą firmą ;)

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   PwQt 

• Pan Suchar
  • PipPipPipPipPipPip
  • UBP Points 3087 (Przekaż)
  • Imię:Paweł
  • Pkt. Grafika:24
  • Wygranych:11
  • Przegranych:15

Napisano 05 lipiec 2010 - 18:35

Ja mam

Core i5 750
ATi Radeon HD4890(bo 5xxx ciężko było zdobyć)
4 GB Ram goodram
1TB WD

i wszystkie nowe gry chodzą
(\_/)
(ಠ_ಠ
c(")(")
Dołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
(\_/)
ಠ_ಠ)
(")(")ɔ
Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafikaDołączona grafika

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Jacked 

• Specjalista
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Member
  • UBP Points 2392 (Przekaż)
  • Imię:Jacek
  • Wygranych:Nigdy
  • Przegranych:Zawsze

Napisano 05 lipiec 2010 - 20:16

Jozio, co do karty się zgodze, nigdy nie uzyskasz w SLI/Crossfire pełniej mocy obydwu kart. :lol2:
Co do dysku też. Można złączyć i idą szybciej, chociaż np. skanowanie naty wirusowe sie wydłuża, ale to ma niższe znaczenie ;)
ALe co do ramu, to jednak, powiem że mam 2GB 1066mhz, i kiedy mam włączonego photoshopa i ilustratora(i jeszcze rocketdock, który nieźle porzera RAM) to czuje dyskonfort używania programów :D Dlatego polecam 4GB, szybkich :)

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Jozio 

• Master of Graphic's
  • PipPipPipPipPipPip

Napisano 05 lipiec 2010 - 23:15

Wyświetl postUżytkownik PwQt dnia 05 lipiec 2010 - 18:35 napisał

Ja mam

Core i5 750
ATi Radeon HD4890(bo 5xxx ciężko było zdobyć)
4 GB Ram goodram
1TB WD

i wszystkie nowe gry chodzą

4890 Nie jest już produkowane, zostały pozostałości po sprzedaży, po drugie ta karta przy takim squadzie nie jest opłacalna po 3 WD jest dyskiem tylko i wyłącznie wytrzymałym, niestety jest wolniejszy od f3, po 4 najwazniejsze w kompie jest mobo i psu którego nie wypisałeś po 5 5XXX jest jak na razie najbardziej dostępną serią w polsce i na świecie. Nie wiesz nie pisz :lol2:

Wyświetl postUżytkownik Jacked dnia 05 lipiec 2010 - 20:16 napisał

Jozio, co do karty się zgodze, nigdy nie uzyskasz w SLI/Crossfire pełniej mocy obydwu kart. :D
Co do dysku też. Można złączyć i idą szybciej, chociaż np. skanowanie naty wirusowe sie wydłuża, ale to ma niższe znaczenie :D
ALe co do ramu, to jednak, powiem że mam 2GB 1066mhz, i kiedy mam włączonego photoshopa i ilustratora(i jeszcze rocketdock, który nieźle porzera RAM) to czuje dyskonfort używania programów :) Dlatego polecam 4GB, szybkich ;)

Po 1 przy złączeniu dysku w raid 0 masz większą prędkość ( odczyt/zapis/reakcja ) bo zapisuje równolegle na dwóch dyskach, po 2 on bierze ATHLONA który ledwo wykorzystuje pamięci o przepustowości 880-900 mhz, po 3 aby wykorzystać pamięci 1333 mhz musi mieć minimum phenoma II/i3/i5 bo one odtwarzają max takie pamięci ;), AMD pracuje nad procesorem który ma odtwarzać pamięci o prędkości 1800 mhz czy tam 1700 mhz, więc jak na razie nie ma po co kupować pamieci powyżej 1333mhz bo i tak nie zobaczy ŻADNEJ różnicy pomiędzy odczytem/zapisem/sporządzaniem wątków, a co do 4 gb ram aktualnie aplikacja 32 bitowa potrafi odtworzyć jedynie 3,25 gb ramu, czyli jak masz system 32 bitowy to nie ma po co mieć więcej niż te 3gb ram ( no chyba że chcesz mieć szpan i dual channel na 2 sloty (a1/b1 a2/b2) w 100% ). Powiedz mi czy ty sam wiesz co piszesz xD ? Bo z tym antywirusem to mnie rozwaliłeś na amen :D

tak abyś się dowiedział co to oznacza połączenie dysków :

Cytat

Raid0 - Polega na połączeniu ze sobą dwóch lub więcej dysków fizycznych tak, aby były widziane jako jeden dysk logiczny. Powstała w ten sposób przestrzeń ma rozmiar taki jak N*rozmiar najmniejszego z dysków. Dane są przeplecione pomiędzy dyskami. Dzięki temu uzyskujemy znaczne przyśpieszenie operacji zapisu i odczytu ze względu na zrównoleglenie tych operacji na wszystkie dyski w macierzy. Warunkiem uzyskania takiego przyśpieszenia jest operowanie na blokach danych lub sekwencjach bloków danych większych niż pojedynczy blok danych macierzy RAID 0 - ang. stripe unit size.

Korzyści:
przestrzeń wszystkich dysków jest widziana jako całość
przyspieszenie zapisu i odczytu w porównaniu do pojedynczego dysku

Wady:
brak odporności na awarię dysków
N*rozmiar najmniejszego z dysków
zwiększenie awaryjności nie oznacza skrócenie żywotności dysków - zwiększa się teoretyczna możliwość awarii. O ile w przypadku RAID 0 mówimy o utracie danych w przypadku awarii jednego z dysków, to jest to sytuacja tożsama z tą, gdy posiadamy jeden dysk - uszkodzenie jednego dysku również powoduje utratę danych.

edit dodam że rocketdock pożera niecałe ( na max ) 20mb ramu :)

i tak po za tym dodam że jak mu podajecie jakies przykłady czy sqd kompa to dajcie mu do tej kwoty jakiej on chce, jak na razie najtańsze sklepy internetowe to ram.net.pl i esc.pl więc działać panowie :)

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1